“Cal canviar el model de creixement, el model de vida. El decreixement es va a donar si o si. La diferència estarà en fer-ho de forma abrupta o planificada”. Aquesta és la principal conclusió a la qual s’ha arribat a la I Jornada de Formació per al Compromís, organitzada per la Fundació Novaterra a la seva seu a Alcoi, i que ha tingut lloc aquest cap de setmana a l’IVAM CADA.
La Jornada, a la qual han acudit 50 persones de manera presencial per mantenir les mesures necessàries per a la prevenció de la Covid19, ha pogut ser seguida també de manera virtual a través del canal de Youtube de Novaterra, gràcies a la col·laboració tècnica de l’equip de comunicació de Campus Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV). El seu director a Alcoi, Ignacio Torregrosa, ha participat de manera activa com a presentador i moderador del debat.
“La crisi que estem vivint ha vingut a confirmar-ho. No podem mantenir el nostre estil de vida tal com és perquè, com sempre, deixa fora a les persones més vulnerables, que són les que més estan patint l’actual crisi sanitària i econòmica provocada per la Covid19 “, ha destacava la presidenta de Novaterra, contextualitzant el perquè d’aquesta jornada organitzada per aquesta entitat valenciana que porta 30 anys treballant per la inclusió social a través de l’ocupació, i que des de fa dos anys té una seu a Alcoi. “La nostra societat ha crescut dopada”, defensava Vicent Cucarella, Síndic de Comptes.
“Mai en la història hem fet una veritable transició energètica. Sempre hem afegit un nou recurs, sense apartar-nos dels anteriors. Ara parlem de substituir-los per energies renovables. Però tendim a un futur amb menys energia disponible. Així que no és la solució”. Cucarella ha fet així reflexionar els presents sobre si és una necessitat real seguir creixent per al benestar. “En les societats poc desenvolupades si. Però en societats actuals com la nostra, quan ja tens tot el necessari per viure bé, el creixement gairebé no aporta benefici. Fins i tot pot anar en contra”.
Cucarella no ha deixat cap dubte en la seva presentació: “Decréixer anem a decréixer sí o sí. La diferència és si fer-ho de manera abrupta o de manera més ordenada. Reduir el PIB en un sistema que vol créixer sense parar a raó de el 3% anual, vol dir provocar una crisi econòmica. És un desastre i genera infelicitat. I és el que estem vivint. Cal passar a un decreixement planificat per evitar el col·lapse de determinats sectors”, ha matisa Cucarella.
“La Covid19 és només una petita mostra del que vindrà amb el canvi climàtic. Igual que hem estat preocupats per aplanar la corba del Covid hauríem d’estar preocupats per aplanar la corba del canvi climàtic, i no ho estem fent”, ha conclòs Cucarella. Una idea amb la qual ha coincidit Vicent Roig, biòleg i educador social. “És millor anar planificant aquest decreixement que succeirà si o si. I no confondre felicitat amb consum”. “Segons la RAE la definició de felicitat és: Estat de grata satisfacció espiritual i física, un significat profund que res té a veure amb el que ens venen”. “Un consum il·limitat on es programa fins i tot l’obsolescència dels productes. No és sostenible ni natural. Els cicles vitals són circulars, tot s’aprofita. Els nostres cicles, a l’contrari de la natura, són destructius”.
Per acabar la jornada, Jordi Silvestre, Regidor de Transició Ecològica i Protecció Civil de l’Ajuntament d’Alcoi, ha ressaltat la necessitat de jornades com aquesta i ha agraït la didàctica de les ponències, “perquè és vital transmetre aquests coneixements sabent-ho fer bé”.