La Federació d’Empreses de l’Alcoià i El Comtat – FEDAC-sol·licita a la Generalitat Valenciana i també als Ajuntaments de les localitats d’aquestes comarques, flexibilitat i empatia amb els establiments d’oci nocturn que romanen en aquests moments totalment tancats a causa de la pandèmia de la COVID.
Ana Abad, gerent del pub Karma d’Alcoi, i Mauro Rodríguez, del Pub Sport Passion, en representació de FEDAC, consideren discriminatori el tracte que estan rebent els establiments d’oci nocturn, que han hagut de tancar totalment i als quals no se’ls ha oferit cap solució intermèdia per a així, almenys, prestar un servei en franges horàries determinades i limitades. Per això, demanda a l’Ajuntament d’Alcoi, en aquest cas, i a la Generalitat, que és l’Administració amb competències per a decretar tancaments o obertures en aquest moment, que els permeten obrir fins a la una de la matinada com els bars i restaurants.
Abad no entén per què el mes de maig sí que es permetia i en aquests moments no. A més, cita com a exemple, els casos de localitats pròximes a Alcoi com Sax o Villena que sí que permeten –amb la intervenció dels seus Ajuntaments- l’obertura en aqueixes franges horàries i complint totes les mesures de seguretat estipulades.
En el cas d’Alcoi, una de les solucions parcials que ha oferit el consistori és la de canviar la llicència d’obertura, passant d’establiment d’oci nocturn a cafeteria. Una llicència que els permetria tancar a la una de la matinada. L’Ajuntament els ha facilitat aquesta gestió eximint-los de pagament de la corresponent taxa. Però fins al moment, únicament 3 pubs han sol·licitat aquesta variació de llicència, però a la resta no els compensa “perquè no poden adaptar la naturalesa dels seus negocis a aqueixos horaris”.
Els representants del sector en FEDAC demanen, per tant, “sensibilitat, flexibilitat i solucions, perquè al maig sí que se’ns permetia i ara no. No ho entenem”. Agraeixen, no obstant això, l’interés i col·laboració de l’alcalde de la ciutat, Toni Francés i dels representants de les regidories amb competències en aquest assumpte com són Lorena Zamorano, Alberto Belda i Vanessa Moltó, “però els sol·licitem un esforç per a aconseguir una solució satisfactòria per a totes les parts sense deixar de costat el compliment estricte de les normes de seguretat sanitàries. Si en altres poblacions és possible, ací hauria de ser-ho”, asseguren.
Abad i Rodríguez confien que en els pròxims dies es convoquen noves reunions per a consensuar solucions i “per a evitar que molts pubs i discoteques que temen pel seu futur i que semblen abocats al tancament, puguen sobreviure. Hi ha molts llocs de treball en joc. No sols directes com a cambrers o disjockeys. També indirectes com els proveïdors o els tècnics de manteniment”, conclouen els representants de FEDAC.