La tendència del reciclatge segueix en augment en la ciutat d’Alcoi en totes les fraccions: paper-cartó, envasos i vidre, disminuint en la part de restes. I es que el reciclatge dels habitants de la ciutat suposa una compensació econòmica per a les arques municipals que en 2019 va superar els 266.000 euros. Però el cost no només és econòmic sinó també mediambiental. Les restes per les quals es paga s’enterren en abocadors, es cremen o van a cimenteres amb els problemes mediambientals que això genera. En canvi, els contenidors groc, verd i blau van a diferents plantes de reciclatge situades en Sant Vicent, Villena, Benidorm i Elda.
En 2020, Alcoi també ha començat a implantar el contenidor marró, dedicat a les restes orgàniques, un pas important que suposarà un major reciclatge, ja que aquestes deixalles es reconverteixen en compost industrial i, per tant, es col·labora en l’economia circular i el reciclatge de la matèria. L’ús d’aquest nou contenidor, que funciona amb clau per a garantir una correcta utilització també ajudarà a reduir allò que s’aboca al contenidor gris. A banda, també s’arreplegarà l’orgànica a 30 usuaris considerats grans productors, com residències o menjadors escolars, oferint-los un contenidor molt a prop o el servei porta a porta.
El compostatge és una de les millors formes per a combatre la destrucció del medi ambient, segons els experts. De fet, el Regidor de Medi Ambient d’Alcoi, Jordi Silvestre, afirma que “el compostatge manté els materials fora dels abocadors, aporta nutrients al sòl, atrau i reté l’aigua de pluja i redueix la producció de gasos en els abocadors que, al cap i a la fi, són gasos d’efecte d’hivernacle molt potents. Totes les restes orgàniques que depositem en el contenidor marró van a una planta de compostatge. Moltes alcoianes i alcoians ja tenen la seua clau per fer ús del nou contenidor marró i seguirem amb la campanya fins a setembre”.
També existeixen altres campanyes municipals realitzades en 2019 com “Desplastifica’t” per part de les escoles associades a la Unesco per a reduir el consum de plàstics. Una iniciativa que ha continuat amb noves accions en 2020, i a la que s’afegeix l’augment dels contenidors d’oli fins a un total de 30. Són fets que auguren una nota encara més alta per a la ciutat al final de l’any 2020 en l’assignatura del reciclatge.
En el cas dels voluminosos que es van implantar en 2018, la recollida també s’havia incrementat en 2019 i principis de 2020, reduint-se, no obstant això, durant el període del confinament.
Les dades dels contenidors d’Alcoi durant el 2019 vhan sigut més positives que en anys anteriors, el que també va suposar més ingressos en aquest apartat. L’Ajuntament rep diners per tot el que s’arreplega excepte pel contenidor gris, pel que paga 46 euros per tona més IVA. En 2019, en el cas dels envasos en compensació per tona, s’han aconseguit 186.529,80 euros; en envasos en compensació per transport, 14.645,74 euros; en cartó porta a porta, 5.808,78 euros; cartó càrrega contenidor lateral, 27.920,82 euros; paper cartó venda per tona, 9.200,64 euros; i vidre 22.749,47, amb una compensació total de 266.855,25 euros.
Silvestre també destaca l’esforç de totes i tots en un tema important per a la ciutat i per al planeta: “La necessitat de reduir, reciclar i reutilitzar és un dels grans reptes al que ens enfrontem les ciutats. La conscienciació cada vegada és major, sobretot, en les noves generacions però hem de seguir posant tots els nostres recursos per a facilitar la recollida selectiva. També utilitzar productes respectuosos amb el medi ambient i reutilitzant al màxim. D’aquesta manera apostem per una ciutat i un planeta amb futur”, ha conclòs el regidori alcoià.