Els empresaris de la muntanya alacantina necessiten major suport per part de les administracions per a poder eixir de la crisi econòmica destapada pel coronavirus. Una menor pressió fiscal en quant a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) és una de les principals reivindicacions de la Plataforma per la Reindustrialització de les Comarques Centrals Valencianes. La integren els principals actors econòmics i socials de la zona, que reclamen ajuda per a no caure en altre forat negre.
La crisi sanitària del coronavirus ha detonat altres dos que segueixen els passos de les mesures de contenció a les que obliga la pandèmia. Es tracta de la vessant econòmica i de la social. El confinament i la manca de vendes que ha provocat per a la immensa majoria de sectors productius ha creat altra crisi econòmica. I aquesta, degut a la destrucció de llocs de treball, ha destapat altra crisi social que arriba quan encara moltes persones no havien superat la de 2008. Els que creen ocupació, els empresaris, reclamen ajuda per a poder donar solució a la segona crisi, esperant alleugerar la tercera a base de generar economia.
Per això, des de la Plataforma per la Reindustrialtizació de les Comarques Centrals, que aglutina patronals, ajuntaments i sindicats, han llançat una sèrie de reivindicacions. Van dirigides a les administracions, des de la central a les locals, i busquen avantatges fiscals amb els que tenir menys llastres per a generar economia. Entre elles es troben la supressió de l’Impost d’Activitats Econòmiques, que les empreses segueixen pagant, estiguen o no produint.
Des de la patronal del tèxtil Ateval consideren que aquesta taxa és arcaica i que no s’adapta a la configuració actual de les empreses. Grava tant la superfície de la mercantil com la potència elèctrica contractada o la xifra de treballadors que té. I tot, denuncia la patronal, sense tenir en compte les circumstàncies particulars de cada empresa, com per exemple aquelles que es dediquen a logística i que, per tant, no utilitzen tota la potència contractada. Les demandes van orientades a poder eixir amb bon peu de la crisi per a poder crear de nou ocupació i no enquistar la situació econòmica derivada de la pandèmia durant més temps.
Aquestes reivindicacions es sumen a la desregulació que promulga el sector després de que vora 70 empreses de l’Alcoià, El Comtat i la Vall d’Albaida hagen apostat per reconvertir la seua producció per a abastir al sector sanitari.