A banda d’aturar la propagació del coronavirus per a impedir el col·lapse de les instal·lacions sanitàries, l’altra gran objectiu en la lluita contra el Covid19 passa per trobar la vacuna que acabe amb ell. Una tasca en la que estan immersos més de 50 països de tot el món -inclosa Espanya-, pero que no preveu avanços significatius de forma immediata. No obstant, des de l’Institut de Salut Carlos III, que regula i gestiona la investigació sanitària nacional, s’estan dotant ajudes per a investigar processos que milloren la detecció, el tractament o la prevenció contra el virus.
A la Comunitat Valenciana han sigut dos els projectes que han rebut ajudes per a ser desenvolupats. Corren a càrrec de l’Institut Valencià d’Investigació Sanitària (Incliva) i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fosabio), localitzat a Elx. Aquest finançament busca trobar avanços aplicables de forma immediata a la lluita contra el Covid19 a tot el territori nacional.
El projecte de l’Incliva ha rebut 21.500 euros de finançament amb els que accelerar la investigació sobre sedació per a pacients terminals del virus i, especialment, per al projecte de detecció precoç del patògen. El primer aspira a reduir la mortalitat en pacients majors que són sedats degut a les complicacacions pulmonars que registren arrel del virus. El segon pretén enllestir tests que detecten el virus en un lapse de temps d’entre 15 i 30 minuts i podria estar en el mercat en 2 mesos.
Mentre, el projecte de Fisabio ha rebut 48.600 de finançament per part de l’Institut Carlos III per a dur endavant investigacions respecte a un fàrmac capaç de prevenir el contagi per Covid19 en persones que estan en contacte amb el virus. El finançament anirà adreçat a testar l’efectivitat del medicament en vora 200 pacients, alguns dels quals ja s’han oferit al propi hospital d’Elx.