La totalitat de les muntanyes de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla tenen ara mateix tones i tones de llenya caiguda en terra. Són els efectes del temporal Glòria, que poden convertir la superfície forestal de l’interior alacantí en un polvorí cara a l’estiu. Per això, als parcs de la Font Roja i la Mariola treballen dos brigades per a eliminar arbres i branques caigudes. Ara bé, es requereix molta més inversió per a netejar totes les serres de les comarques, cosa que tracta d’aconseguir la Generalitat.
El pas de la borrasca Glòria a meitat del mes de gener per les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla ha deixat destrosses no sols als cascs urbans i infraestructures. La gran quantitat de pluja i neu caiguda durant l’episodi de precipitacions va causar destrosses també a pràcticament tots els indrets naturals de l’interior alacantí. Els 50 centímetres de neu caiguts a bona part de les muntanyes amb un sòl reblanit per la pluja han fet caure milers d’arbres per tota la muntanya. Un fet que deixa molta massa forestal secant-se cara a l’estiu.
Amb aquesta tessitura, les serres de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla poden convertir-se amb l’arribada de la calor en poc menys que un polvorí. Per això, als dos parcs naturals de la zona estan prenent-se mesures. Dos brigades, una a la Font Roja i altra a la Mariola, operen durant aquestes jornades per a netejar els camins que donen accés als cossos d’emergència a aquests paratges. Cadascuna d’elles està composada per 4 efectius. Molts dels camins estan bloquejats per la caiguda d’arbres que ara estan sent trossejats i triturats amb màquines.
El perímetre d’acció en el que van a actuar les brigades s’estén únicament fins 5 metres als costats de cada camí. Hagut compte de l’extensió de tots dos parcs naturals, la caiguda d’arbres i branques avarca una superfície molt major. Són milers els exemplars que han caigut a tot l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla i que requereixen ser retirats. El principal motiu és la prevenció d’incendis forestals, però la propagació de malalties vegetals i plagues també és altre dels riscos de deixar tanta matèria vegetal en terra.
Es preveu que els treballs de neteja dels camins als dos parcs naturals de l’interior alacantí continuen fins el mes d’abril. Tot i això, si Generalitat no destina més fons, serà impossible escometre més accions d’aquest tipus, pel que el risc d’incendis només es reduirà en l’entorn dels camins que els travessen. De fet, el Consell busca fons amb els que solucionar aquest problema abans de que siga massa tard.
Cal senyalar que l’estat dels boscos de la Mariola i la Font Roja es reprodueix en quasi tots els termes municipals de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. A algunes localitats, els propis veïns sospesen organitzar-se per a retirar ells mateixos la llenya caiguda. A altres, la titularitat privada dels terrenys forestals a l’hora de retirar troncs els pot suposar també sancions econòmiques. D’ací que poblacions com Onil -que viu aquesta segona realitat- demanen solucions urgents per a eliminar els arbres caiguts.