Aquest dilluns ha entrat en vigor una de les normes comunitàries que tracta d’acabar amb el frau que es produeix a tots els països de la Unió Europea. Tot i que es troba en procés d’implementació i no serà d’obligat compliment fins el 2021, diferents administracions ja treballen en adaptar-se a ella. Entre elles l’Ajuntament d’Alcoi, que ja ha posat en alerta als tècnics municipals per a habilitar els canals necessaris per a adaptar-se a la nova norma.
Aquest document busca garantir que qualsevol persona puga denunciar qualsevol cas de frau que detecte davant l’administració sense por a possibles represàlies. Segons la Comissió Europea, aquells que estan en contacte amb el presumpte frau són els que millor poden conèixer aquests casos. Per això, a Alcoi no només volen donar cobertura a aquests possibles denunciants -que contribuirien a lluitar contra el frau-, sinó que també s’obrirà una oficina per a donar-los cobertura.
La directiva europea preveu formes de protecció per als que denuncien casos de frau en dos supostos: el primer és que l’administració tinga motius per a creure veraç la informació aportada pel denunciant; el segon és que el denunciant haja elevat la denúncia a la pròpia empresa per canals interns o bé ho haja denunciat públicament. Però a Alcoi, a més, l’Ajuntament crearà una oficina anti frau per a atendre aquests casos.
El frau resulta perjudicial per a l’interès general, ja que impedeix que l’administració recapte conforme a allò que hauria de ser. L’objectiu és reduir al mínim aquests casos sense que denunciar-lso supose problemes per als denunciants. Tot a una ciutat que està qualificada com la 5ª més transparent de tota la província i que ja ha dut a terme el procés intern per a que els funcionaris municipals coneguen la nova norma.