Home Castalla Castalla celebrarà per primera vegada un tancament de bous dins de les...

Castalla celebrarà per primera vegada un tancament de bous dins de les Festes de Vaca

0
SHARE

Castalla reprèn un any més les Festes de Vaca en honor al patró Sant Roc, que es celebren des del 15 al 18 d’agost. Una popular tradició protagonitzada fins a la data per les carreres i solta de vaques, i que com a novetat d’enguany comptarà per primera vegada amb una tancada de bous el proper diumenge 18 d’agost, a partir de les 09:00 hores.

Serà també novetat l’acte inaugural de la festivitat que es celebrarà la nit del 14 d’agost, des del balcó de l’Ajuntament i al qual està convidada tota la població i visitants. Donada la gran acollida que tenen tots els anys aquestes celebracions i per facilitar una major assistència de públic, l’Ajuntament ha introduït un canvi en el recorregut en els tancaments matutins, de manera que incloga aquells carrers que compten amb edificacions més altes i amb un major nombre de balcons. A més, diumenge es muntarà un tobogan aquàtic urbà de 70 metres de longitud al carrer Bovians.

Els carrers de Castalla es preparen aquesta setmana per viure els tradicionals tancaments de la vaca amb un ampli programa d’activitats de caràcter taurí, lúdic i religiós. Els festejos mouen la nit del proper dijous 14 amb un ‘chupinazo’ des del balcó de l’Ajuntament en presència d’una imatge del Patró Sant Roc, que serà portada a muscles per voluntaris i confrares de la Confraria Sant Roc. A continuació, sortirà una comitiva des de la plaça de l’Ajuntament, amb la imatge del patró, que recorrerà el circuit de la vaca fins als corrals. Allà, i des de la seva fornícula, presidirà tots els tancaments i soltes de vaquetes durant els 4 dies de festes.

També es succeiran durant totes les festes les tradicionals sessions de vaca a la tarda i la nit. A més, se segueixen mantenint els tancaments matutins, que es van introduir amb gran èxit el 2016, i que es celebren des de llavors. En concret, el dia 16 hi haurà una tancada i solta de vaques i bou i el diumenge dia 18, com a novetat, es va a introduir una tancada de bous per primera vegada en aquestes celebracions. La cursa començarà a les 09:00 hores des del carrer Joan XXIII. És per aquest motiu, que s’ha vist oportú introduir un canvi en el recorregut dels tancaments matutins, ampliant als carrers Joan XXIII, Av. de la Constitució i carrer Ferreries, amb un major nombre d’edificacions i balcons.

Des de la regidoria de Festes, Noelia Álvarez ressalta que “en les últimes edicions s’ha treballat per potenciar aquesta celebració, primer amb la introducció dels tancaments matutins i ara amb una tancada de toros, amb la finalitat que tant els veïns de Castalla com tots els visitants que s’acosten al nostre municipi per aquestes dates, puguin gaudir al màxim de les nostres tradicions”. Així mateix, destaca que “la Festa de la Vaca s’ha convertit en un important reclam turístic per a la localitat amb un impacte econòmic molt positiu per als hostalers i comerços de la ciutat, pel que cal seguir treballant per introduir novetats i millores que cada estiu segueixin atraient gent”.

Els més petits també podran participar de les celebracions, el diumenge 18 a la tarda, amb el popular tancament infantil des de la Placeta La Madalena. Així mateix, s’instal·larà un tobogan aquàtic urbà de 70 metres de longitud al carrer Bovians.

Aquest any, les festes comptaran amb caps de bestiar de la prestigiosa ramaderia La Paloma, molt apreciades pel públic i participants en aquest tipus de celebracions.

Dijous 15, Castalla el dedicarà al patró amb diferents manifestacions religioses al voltant de la Mare de Déu de l’Assumpció i a Sant Roc, que inclouran una missa i una processó a partir de les 10:00 hores.

Una arrelada tradició de “Bous al carrer”

Castalla és una de les poblacions valencianes que compta amb una arrelada tradició i història en la celebració de “Bous al carrer”. A diferència de moltes altres localitats que celebren aquestes festes al llarg de tota la Comunitat Valenciana, les de Castalla són les que tenen una major similitud amb celebracions com les popularment conegudes com Sanfermines de Pamplona o a les de Sant Sebastià dels Reis, ja que entre el seu programa inclou els tradicionals tancaments. És per aquesta raó, que des de l’Ajuntament s’estudia iniciar els tràmits perquè aquesta festivitat sigui declarada Bé d’Interés Turístic Autonòmic.