El Consell ha posat unt i final al Pla Eòlic Valencià a la zona 14, que preveia la instal·lació de 50 aerogeneradors a les serres d’Alfaro i Almudaina, a la comarca del Comtat. Des de la seua posada en marxa fa ara 15 anys, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha presentat fins a 40.000 al·legacions al Pla Eòlic Valencià, que ara han sigut escoltades per la Conselleria d’Economia Sostenible, que ha aturat de forma definitiva la seua instal·lació a aquesta comarca de la muntanya alacantina.
Tenint en compte que un país com Espanya és deficitari en quant a energia es refereix, és comprensible que es tracten de posar en marxa altres formes alternatives d’aconseguir garantir l’abastiment energètic. A un país amb la major quantitat d’hores de sol de tota Europa i diverses ubicacions batudes pels vents, la instal·lació de centrals solars i eòliques és una aposta per l’energia neta. Tot i això, no qualsevol ubicació és apta per a ubicar els enormes panells solars que absorbeixen l’energia del sol ni els colossals aerogeneradors que es nodreixen del vent.
Al 2011, el llavors Consell encapçalat pel PP va enllestir el Pla Eòlic Valencià, que es dividia en 15 zones. Una d’elles, la 14, afectava a bona part de la comarca del Comtat, concretament a les serres d’Alfaro i Almudaina. Des de l’inici del projecte, al 2004, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha anat denunciant que la instal·lació d’aerogeneradors a aquesta zona era il·legal, degut a que es tracta d’una Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA). Ara, 15 anys i un bon grapat de denuncies després, la Conselleria d’Economia Sostenible ha aturat el Pla Eòlic al Comtat.
La creació de fins a 3 parc eòlics que comprenia el pla per al Comtat afectava a fins a 18 localitats de l’interior alacantí, incloses també algunes de l’Alcoià. Durant 3 lustres de litigis, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha presentat prop de 40.000 al·legacions al pla, cap d’elles contestada com caldria. Ara, el col·lectiu es congratula per aconseguir aturar un pla eòlic que des de l’inici han qualificat com a una espècie de bomba urbanística que hauria tingut serioses conseqüències en la vida i l’economia de les poblacions de la muntanya alacantina.
La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat té previst organitzar una festa per a celebrar la fi d’un pla que consideren ruïnós per a l’interior alacantí, i que també té la seua vessant a la Foia de Castalla amb la Zona 15 del Pla Eòlic Valencià.