La Policia Autonòmica recupera una campana de segle XVI robada a l’ermita de Barxell d’Alcoi

Al 2005, l’ermita de Barxell patia el robatori de la seua campana, de 30 quilos de pes i datada en el primer terç del segle XVI. Hui, més de 12 anys després, Alcoi la recupera després de la investigació duta a terme per la Policia Autonòmica, que ha acabat localitzant-la en França. L’Ajuntament vol ara restaurar-la i tornar-la al seu lloc original.


La riquesa patrimonial d’una determinada localitat és un dels signes de la història de la població, a banda de suposar un atractiu turístics capaç d’atraure visitants i, per tant, riquesa. A les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeixen centenars d’elements destacables dins de l’àmbit patrimonial, com a conseqüència de la dilatada història que atresoren els municipis que les composen. Però el patrimoni també és un dels factors capaç d’atraure suculentes vendes d’elements antics, pel és objecte d’atacs i robatoris.

Un d’ells es va produir a Alcoi l’any 2005, quan va ser sostreta la campana de l’ermita de Barxell, datada a principis del segle XVI. Es tracta d’un element històric al que la Policia Autonòmica li ha seguit la pista gràcies a la intervenció de l’expert en campanes valencià Josep Llop. Inicialment va ser localitzada a València, des d’on va ser venuda per 125 euros a altre comprador extremeny per a acabar sent comercialitzada a França. Les dades recabades pels agents del cos especialitzat en patrimoni han acabat recuperant-la i investigant als 3 compradors.

El col·leccionisme de campanes no està molt arrelat a Espanya, però a Europa sí n’existeixen diversos col·leccionistes com a possibles destinataris d’una campana datada al voltant del 1520 i que compta amb diversos elements cridaners, com les lletres amb que està gravada, la creu irregular al seu centre o els pardals que té dibuixats. Es troba badada, però la intenció de l’Ajuntament d’Alcoi és rehabilitar-la i tornar-la a la seua ubicació original en la partida alcoiana de Barxell.

Tant els experts en patrimoni com el cos policial valencià fan una crida a denunciar els atemptats contra el patrimoni, que només és valorat socialment si està inventariat.

Comparteix-ho a:
Noticies
La MAC i el CEEI constaten la dinamització del l’emprenedoria amb iniciatives de tutorització
16 - 03 - 2018

L’emprenedoria compta amb bona salut a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, on cada iniciativa d’aquest tipus acaba consolidant diversos projectes i empreses emprenedores. Així ho valoren dos dels principals ens de dinamització en aquest sentit, la MAC i el CEEI, que han llançat l’octava edició del programa Emprendeaventura.

llegir més +
La Policia Local d’Alcoi anuncia més protestes mentre el cens d’ADN caní s’aplaça any i mig
16 - 03 - 2018

Els sindicats de la Policia Local d’Alcoi han anunciat que continuaran amb les protestes, una vegada rebutjades les millores proposades per l’Ajuntament per part del cos i després de no haver obtingut resposta a la convocatòria de la Mesa de Negociació. Apart d’això, el cens d’ADN caní s’aplaça fins 2019 per a dur a terme campanyes informatives.

llegir més +
Jordi Martínez es postula com a candidat a succeir a Toni Francés al front del PSPV alcoià
15 - 03 - 2018

El portaveu del govern municipal d’Alcoi i Regidor d’Obres i Serveis de l’Ajuntament, Jordi Martínez, és a hores d’ara l’únic candidat a succeir a Toni Francés com a Secretari General dels socialistes alcoians després de la renúncia de l’Alcalde a presentar candidatura. Martínez es marca com a objectiu governar la ciutat, tot i encara es desconeix qui serà el candidat socialista a l’Alcaldia, decisió del partit que es prendrà una vegada passat el procés per a elegir Executiva.

llegir més +
Educació accepta la majoria d’obres als centres educatius públics alcoians dins del Pla Edificant
14 - 03 - 2018

Set dels nou centres públics alcoians veuran millorades les seues instal·lacions gràcies a les inversions del Pla Edificant de la Conselleria d’Educació. Els principals treballs es centren en els instituts, on l’Ajuntament no ha pogut invertir durant els darrers anys com sí ha fet als col·legis. La idea és accelerar els tràmits, que desenvoluparà l’Ajuntament, per a enllestir-los quant abans amb fons de la Generalitat.

llegir més +
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X