La Policia Autonòmica recupera una campana de segle XVI robada a l’ermita de Barxell d’Alcoi

Al 2005, l’ermita de Barxell patia el robatori de la seua campana, de 30 quilos de pes i datada en el primer terç del segle XVI. Hui, més de 12 anys després, Alcoi la recupera després de la investigació duta a terme per la Policia Autonòmica, que ha acabat localitzant-la en França. L’Ajuntament vol ara restaurar-la i tornar-la al seu lloc original.


La riquesa patrimonial d’una determinada localitat és un dels signes de la història de la població, a banda de suposar un atractiu turístics capaç d’atraure visitants i, per tant, riquesa. A les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeixen centenars d’elements destacables dins de l’àmbit patrimonial, com a conseqüència de la dilatada història que atresoren els municipis que les composen. Però el patrimoni també és un dels factors capaç d’atraure suculentes vendes d’elements antics, pel és objecte d’atacs i robatoris.

Un d’ells es va produir a Alcoi l’any 2005, quan va ser sostreta la campana de l’ermita de Barxell, datada a principis del segle XVI. Es tracta d’un element històric al que la Policia Autonòmica li ha seguit la pista gràcies a la intervenció de l’expert en campanes valencià Josep Llop. Inicialment va ser localitzada a València, des d’on va ser venuda per 125 euros a altre comprador extremeny per a acabar sent comercialitzada a França. Les dades recabades pels agents del cos especialitzat en patrimoni han acabat recuperant-la i investigant als 3 compradors.

El col·leccionisme de campanes no està molt arrelat a Espanya, però a Europa sí n’existeixen diversos col·leccionistes com a possibles destinataris d’una campana datada al voltant del 1520 i que compta amb diversos elements cridaners, com les lletres amb que està gravada, la creu irregular al seu centre o els pardals que té dibuixats. Es troba badada, però la intenció de l’Ajuntament d’Alcoi és rehabilitar-la i tornar-la a la seua ubicació original en la partida alcoiana de Barxell.

Tant els experts en patrimoni com el cos policial valencià fan una crida a denunciar els atemptats contra el patrimoni, que només és valorat socialment si està inventariat.

Comparteix-ho a:
Noticies
AITEX acollirà una unitat específica d’I+D que farà d’institut tecnològic de la cosmètica a Alcoi
22 - 01 - 2018

L’Institut Tecnològic del Tèxtix Aitex d’Alcoi acollirà el germen del que en el futur podria ser el seu homòleg però en el sector de la cosmètica. Ho farà amb una inversió pròpia d’uns 300.000 euros i a proposta de la Conselleria d’Economia Sostenible per a abastir a un sector que factura sols a Alcoi uns 75 milions d’euros. S’encarregarà de tasques d’I+D per a les empreses del tot el País Valencià.

llegir més +
Les comarques fixen la desestacionalització del turisme com a objectiu cara al futur
22 - 01 - 2018

La Fira Internacional de Turisme Fitur tanca hui les seus portes per als professionals, però es obri al públic en general fins diumenge. La presència de les localitats de les comarques ha donat per a molt durant les primeres jornades, on totes fan un balanç positiu de l’interès que han despertat en els professionals del turisme. L’objectiu ara és aconseguir la desestacionalització de les visites més enllà dels festejos.

llegir més +
Les comarques divulguen tot el seu potencial turístic en el dia de la Comunitat a Fitur
19 - 01 - 2018

Les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia presents en Fitur han viscut aquest dijous la seua principal jornada a la fira, on han divulgat les seues principals apostes turístiques per a l’any en curs. Alcoi, amb la Setmana Modernista i el cicloturisme, Castalla amb el patrimoni i Onil amb la gastronomia han tingut protagonisme hui al certamen madrileny.

llegir més +
El Ministeri de Medi Ambient premia a Ibi pel seu treball amb la millora de la sostenibilitat
19 - 01 - 2018

Ibi ha vist recompensada la seua tasca per a millorar al sostenibilitat mediambiental en la seua vessant educativa en forma de diploma com a finalista de XV Premi Ciutat Sostenible. Ho ha recollit el seu Alcalde, Rafa Serralta, de mans de la ministra Isabel Garcia Tejerina a Madrid. El Museu de la Biodiversitat o l’Estació Biològica de Torretes són els punts on s’articula l’interès iberut per la sostenibilitat.

llegir més +
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X