Onil venera al Nostre Senyor Robat i celebra el miracle de la forma 193 anys després del robatori

La vila d’Onil celebra, com cada 28 de novembre des de l’any 1824, la troballa del Nostre Senyor Robat, una sagrada forma que es manté des de llavors incorrupta i que va ser sostreta de l’església aquell any. Centenars de persones commemoren aquest fet, considerat com a miracle per l’església, i que atrau a fidels de tots els voltants a la vila de les nines. Amb el pas del temps, la festivitat, merament religiosa, ha anat ampliant-se amb altres activitats.


Corria la nit del 4 al 5 de novembre de 1824 a Onil, quan les portes de l’església Santiago Apòstol d’Onil es tancaven després de la missa. Nicolàs Bernabeu, escolà de la parròquia i natural de Tibi, es va amagar, segons resa la llegenda, fins que no va quedar ningú, i va robar el viril d’or que contenia la sagrada forma, eixint per una de les menudes finestres de la torre del campanar. Va amagar el tresor al paratge tiberut de La Pedrera i va tractar de vendre les peces a Alacant, motiu pel que fou descobert i detingut. Teresa Carbonell, també de Tibi, va localitzar el viril degut a unes estreles que assegurava haver vist damunt del paratge. Llavors, les autoritats d’Onil, Castalla i Tibi van anar en comitiva per a acompanyar la forma de nou a l’església colivenca.

Aquella va ser la primera vegada que es van celebrar les festes en honor al Senyor Robat, com es coneix la sagrada forma que va ser sostreta i que, 193 anys després, continua incorrupta al temple d’Onil. Aquest fet està considerat com un miracle per l’església, motiu pel que cada 28 de novembre Onil celebra la Festa del Senyor Robat amb una processó de la sagrada forma.

La festivitat és merament religiosa, i s’ha celebrat a la població des del 1824 i durant tres dies contant des de hui. Amb el pas del temps, la programació d’actes del Senyor Robat, que ja compta amb misses cantades, s’ha anat ampliant a la romeria que recorre el trajecte que van fer les autoritats al segle XIX per a retornar la forma incorrupta a la vila de les nines. La festa va nàixer com un forma de netejar consciències per l’agravi contra un element sacre, pel que l’autor del robatori va perdre una mà mentre estava pres a la localitat.

El Nostre Senyor Robat rememora aquells fets que han configurat part de la tradició d’Onil, tot i que la història del robatori s’ha vist magnificada amb el temps i les proves fetes a la sagrada forma, inalterada inexplicablement des d’aquell 4 de novembre de 1824.

Comparteix-ho a:
Noticies
Alcoi es bolca en defensa dels patges de la seua Cavalcada i recull 9.000 signatures en un sol dia
18 - 12 - 2017

L’expedient per a que el Nadal Alcoià siga declarat com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco ha rebut dures crítiques per racisme per part de col·lectius d’origen africà. Un fet que ha provocat una onada de campanyes en defensa dels patges i descartant el factor racisme a la capital de l’Alcoià. Entre elles, la recollida de més de 9.000 signatures en defensa del caràcter integrador d’aquest acte i una moció que el PSPV portarà al proper plenari i que serà aprovada per unanimitat.

llegir més +
El joguet enceta desembre amb menys vendes de les esperades però confia en el tiró final del Nadal
18 - 12 - 2017

El sector jogueter ha detectat al llarg de les primeres setmanes de desembre una caiguda en la xifra de vendes estimada en els sector propera al 6%. No obstant, des de l’AEFJ descarten que la situació siga preocupant, i situen el retard del fred i la incertesa per Catalunya entre les causes d’eixa davallada que, en el pitjor dels casos, s’equilibrarà amb les pujades de vendes registrades al llarg de l’any.

llegir més +
ASAJA convoca als agricultors de la muntanya a protestar contra el protocol anti xylella
14 - 12 - 2017

Tots els agricultors de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla estan convocats aquesta dissabte a la protesta que durà a terme el sindicat agrari Asaja a Guadalest. El seu objectiu no és altre que modificar els paràmetres establerts per les administracions per a lluitar contra una bactèria que posa en risc el mètode de vida de milers d’agricultors, i també de les poblacions on tenen els seus cultius: la xylella fastidiosa.

llegir més +
Novembre redueix la xifra de l’atur en 66 parats a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla
13 - 12 - 2017

11.620 persones continuen estant incloses en les llistes del Servef com a desocupats a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Són 66 menys que en octubre, dins d’unes dades que revelen una major reducció de l’atur en novembre dins del col·lectiu femení. No obstant, es tracta, segons els sindicats, de treball temporal i amb salaris precaris, principal reivindicació dels treballadors a la muntanya.

llegir més +
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X