Onil venera al Nostre Senyor Robat i celebra el miracle de la forma 193 anys després del robatori

La vila d’Onil celebra, com cada 28 de novembre des de l’any 1824, la troballa del Nostre Senyor Robat, una sagrada forma que es manté des de llavors incorrupta i que va ser sostreta de l’església aquell any. Centenars de persones commemoren aquest fet, considerat com a miracle per l’església, i que atrau a fidels de tots els voltants a la vila de les nines. Amb el pas del temps, la festivitat, merament religiosa, ha anat ampliant-se amb altres activitats.


Corria la nit del 4 al 5 de novembre de 1824 a Onil, quan les portes de l’església Santiago Apòstol d’Onil es tancaven després de la missa. Nicolàs Bernabeu, escolà de la parròquia i natural de Tibi, es va amagar, segons resa la llegenda, fins que no va quedar ningú, i va robar el viril d’or que contenia la sagrada forma, eixint per una de les menudes finestres de la torre del campanar. Va amagar el tresor al paratge tiberut de La Pedrera i va tractar de vendre les peces a Alacant, motiu pel que fou descobert i detingut. Teresa Carbonell, també de Tibi, va localitzar el viril degut a unes estreles que assegurava haver vist damunt del paratge. Llavors, les autoritats d’Onil, Castalla i Tibi van anar en comitiva per a acompanyar la forma de nou a l’església colivenca.

Aquella va ser la primera vegada que es van celebrar les festes en honor al Senyor Robat, com es coneix la sagrada forma que va ser sostreta i que, 193 anys després, continua incorrupta al temple d’Onil. Aquest fet està considerat com un miracle per l’església, motiu pel que cada 28 de novembre Onil celebra la Festa del Senyor Robat amb una processó de la sagrada forma.

La festivitat és merament religiosa, i s’ha celebrat a la població des del 1824 i durant tres dies contant des de hui. Amb el pas del temps, la programació d’actes del Senyor Robat, que ja compta amb misses cantades, s’ha anat ampliant a la romeria que recorre el trajecte que van fer les autoritats al segle XIX per a retornar la forma incorrupta a la vila de les nines. La festa va nàixer com un forma de netejar consciències per l’agravi contra un element sacre, pel que l’autor del robatori va perdre una mà mentre estava pres a la localitat.

El Nostre Senyor Robat rememora aquells fets que han configurat part de la tradició d’Onil, tot i que la història del robatori s’ha vist magnificada amb el temps i les proves fetes a la sagrada forma, inalterada inexplicablement des d’aquell 4 de novembre de 1824.

Comparteix-ho a:
Noticies
Alcoi compleix el 90% del pressupost de 2017, que deixa un romanent positiu de 38.000 euros
21 - 03 - 2018

La liquidació del pressupost de 2017 a l’Ajuntament d’Alcoi el deixa en una de les millors situacions dels darrers temps, amb un resultat positiu de més de 2 milions d’euros, un endeutament del 45% i romanent també positiu de 38.000 euros. Però també incomplint la regla de despesa de govern central, pel que hauran de modificar partides per a escometre el retorn de préstecs als bancs que estableix la política del PP.

llegir més +
Vora 2.000 jubilats clamen a Alcoi contra les mesures de Rajoy i reclamen pensions dignes
21 - 03 - 2018

Vora 2.000 jubilats, amb el suport de diferents col·lectius sindicals i de joves, han pres aquest dissabte la Plaça d’Espanya d’Alcoi per a continuar amb les reivindicacions per unes pensions dignes. També a Onil s’han repetit les manifestacions, que els responsables vaticinen que continuaran durant els propers temps. No pararan, asseguren, fins que el govern escolte la seua veu.

llegir més +
La MAC i el CEEI constaten la dinamització del l’emprenedoria amb iniciatives de tutorització
16 - 03 - 2018

L’emprenedoria compta amb bona salut a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, on cada iniciativa d’aquest tipus acaba consolidant diversos projectes i empreses emprenedores. Així ho valoren dos dels principals ens de dinamització en aquest sentit, la MAC i el CEEI, que han llançat l’octava edició del programa Emprendeaventura.

llegir més +
La Policia Local d’Alcoi anuncia més protestes mentre el cens d’ADN caní s’aplaça any i mig
16 - 03 - 2018

Els sindicats de la Policia Local d’Alcoi han anunciat que continuaran amb les protestes, una vegada rebutjades les millores proposades per l’Ajuntament per part del cos i després de no haver obtingut resposta a la convocatòria de la Mesa de Negociació. Apart d’això, el cens d’ADN caní s’aplaça fins 2019 per a dur a terme campanyes informatives.

llegir més +
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X