Els agricultors reclamen indemnitzacions justes per arrancar arbres contra la xyllella al Comtat

Els agricultors del Comtat que han hagut de talar arbres per l’arribada de la xylella fastidiosa rebran un màxim de 6.192 euros per hectàrea o 28 per arbre per part de la Conselleria d’Agricultura. Es un preu que consideren insuficient, hagut compte que no tindran productivitat agrària fins d’ací a 12 anys als seus bancals al haver talat els exemplars.


L’agricultura, el treball al camp, és un dels més sacrificats que existeix per a aquella persona que viu d’ell. No obstant, els rèdits de la seua producció no són justos, en existir massa intermediaris entre el productor i els comercialitzadors dels productes agraris. La major part dels ingressos es queden en passos intermedis pels que transiten els productes del camp. Però a més, els agricultors de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han de fer front a altre problema arribat fa uns mesos des de les Illes Balears. És la bactèria xylella fastidiosa, coneguda com l’èbola de l’oliva.

Aquesta plaga afecta a cultius arbrats, com l’ametla o l’oliva, dos dels fruits més cultivats a les comarques de l’interior de la província d’Alacant. Una zona a la que han arribat les primeres infeccions per part de la bactèria després d’haver colonitzat diferents cultius a l’Alacantí i les Marines Alta i Baixa. Concretament ha sigut a Balones, en primer terme, i ara a Fageca i Famorca. L’única forma d’acabar amb la infecció és bé cremant o bé talant els arbres infectats i altres prop del seu perímetre, un fet que deixa als agricultors sense el seu mitjà de vida.

La Conselleria d’Agricultura va encarregar setmanes enrere un estudi a les universitats valencianes per a determinar les ajudes que rebrien els agricultors que s’han vist obligats a perdre els arbres als seus bancals. Seran fins a 6.192 euros per hectàrea arrancada o 28 euros per arbre d’entre 3 i 28 anys d’edat; en cas de no complir aquests paràmetres, els preus es redueixen a 4.059 euros per hectàrea o 19 per arbre. Per als agricultors, es tracta d’indemnitzacions que no cobreixen les pèrdues, ja que estimen que no podran tindre producció als terrenys on s’han talat arbres fins d’ací a 12 anys. Lapse de temps en el que no rebran cap benefici de les seus terres i pel que exigeixen un tracte just.

Els propis agricultors lamenten les baixes indemnitzacions a canvi d’evitar que la xylella arribe a les terres colindants, única forma d’aturar la proliferació del bacteri.

Comparteix-ho a:
Noticies
Alcoi s’acull al Pla Edificant per a escometre treballs de millora als 9 centres educatius públics
17 - 11 - 2017

Alcoi buscarà el finançament del Pla Edificant per a millorar l’estat dels seus 9 centres educatius de titularitat pública. La novetat estreba en que seran els propis centres els que podran avaluar en què es necessiten les inversions, demandes que canalitzarà l’Ajuntament. La prioritat inversora del pla són els centres amb barracons, pel que el Bracal de Muro i el Rico Sapena de Castalla podrien millorar la seua situació.

llegir més +
La Fira de Tots Sants fidelitza al 25% dels vora 506.000 assistents que l’han visitada enguany
17 - 11 - 2017

La Fira de Tots Sants va rebre quasi 506.000 visitants en la present edició, segons revelen les dades del sistema de seguiment telefònic utilitzat pel Consistori. Però més important encara és la xifra de fidelitat dels assistents, ja que un 24% d’ells va repetir en diferents jornades. Fets que apunten a bones xifres de vendes que encara es recopilen.

llegir més +
Alcoi destina 1,5 milions d’euros a construir les dos rotondes d’accés pel Collao i Cotes Baixes
16 - 11 - 2017

L’Ajuntament d’Alcoi invertirà 1,5 milions d'euros mitjançant una modificació de crèdit que ja ha sigut aprovada en construir dos rotondes que milloren el trànsit a la ciutat dels ponts. Seran ubicades al Collao, on ja han començat els preparatius, i a Cotes Baixes, per a afavorir una major fluïdesa de vehicles en una ciutat que registra problemes de mobilitat amb cotxe.

llegir més +
87 comerciants participen en els tallers organitzats a Ibi
16 - 11 - 2017
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X