Els agricultors reclamen indemnitzacions justes per arrancar arbres contra la xyllella al Comtat

Els agricultors del Comtat que han hagut de talar arbres per l’arribada de la xylella fastidiosa rebran un màxim de 6.192 euros per hectàrea o 28 per arbre per part de la Conselleria d’Agricultura. Es un preu que consideren insuficient, hagut compte que no tindran productivitat agrària fins d’ací a 12 anys als seus bancals al haver talat els exemplars.


L’agricultura, el treball al camp, és un dels més sacrificats que existeix per a aquella persona que viu d’ell. No obstant, els rèdits de la seua producció no són justos, en existir massa intermediaris entre el productor i els comercialitzadors dels productes agraris. La major part dels ingressos es queden en passos intermedis pels que transiten els productes del camp. Però a més, els agricultors de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han de fer front a altre problema arribat fa uns mesos des de les Illes Balears. És la bactèria xylella fastidiosa, coneguda com l’èbola de l’oliva.

Aquesta plaga afecta a cultius arbrats, com l’ametla o l’oliva, dos dels fruits més cultivats a les comarques de l’interior de la província d’Alacant. Una zona a la que han arribat les primeres infeccions per part de la bactèria després d’haver colonitzat diferents cultius a l’Alacantí i les Marines Alta i Baixa. Concretament ha sigut a Balones, en primer terme, i ara a Fageca i Famorca. L’única forma d’acabar amb la infecció és bé cremant o bé talant els arbres infectats i altres prop del seu perímetre, un fet que deixa als agricultors sense el seu mitjà de vida.

La Conselleria d’Agricultura va encarregar setmanes enrere un estudi a les universitats valencianes per a determinar les ajudes que rebrien els agricultors que s’han vist obligats a perdre els arbres als seus bancals. Seran fins a 6.192 euros per hectàrea arrancada o 28 euros per arbre d’entre 3 i 28 anys d’edat; en cas de no complir aquests paràmetres, els preus es redueixen a 4.059 euros per hectàrea o 19 per arbre. Per als agricultors, es tracta d’indemnitzacions que no cobreixen les pèrdues, ja que estimen que no podran tindre producció als terrenys on s’han talat arbres fins d’ací a 12 anys. Lapse de temps en el que no rebran cap benefici de les seus terres i pel que exigeixen un tracte just.

Els propis agricultors lamenten les baixes indemnitzacions a canvi d’evitar que la xylella arribe a les terres colindants, única forma d’aturar la proliferació del bacteri.

Comparteix-ho a:
Noticies
Cocentaina commemora el miracle de la Mareta amb actes massius i una emocionant Súplica
20 - 04 - 2018

Milers de contestans han celebrat aquest dijous 19 d’abril el dia gran de les Festes en Honor a la Mare de Déu del Miracle a Cocentaina. La multitudinària ofrena, facilitada pel bon oratge, i una emocionant Súplica han sigut els principals esdeveniments per a una tradició que al 2020 complirà ni més ni menys que 500 anys d’història.

llegir més +
L’ASJ preveu 12.000 participants en l’Entrada mentre el patró alcoià ja ocupa el seu lloc a Santa Maria
19 - 04 - 2018

Les Entrades, l’acte central dels Moros i Cristians d’Alcoi, congregaran enguany a 12.000 persones desfilant pels carrers cèntrics de la ciutat, segons les estimacions. Un fet que podria derivar en una restricció en anys propers a la participació per a no allargar l’acte més del necessari. I tot mentre la imatge de Sant Jordi, El Xicotet, ja reposa en l’església de Santa Maria, preparada ja per a acollir els actes en honor al patró alcoià.

llegir més +
Alcoi fa de la pràctica esportiva el principal baluard per a revitalitzar el llit del Riu Riquer
18 - 04 - 2018

Alcoi busca recuperar una de les zones que l’Ajuntament ha detectat com a grans desconegudes de la ciutat: el llit del Riu Riquer. Començant per un suggeriment dels Pressupostos Participatius, s’han instal·lat dos circuits per a fomentar la pràctica esportiva de qualsevol persona com a primera pedra del projecte de revitalització per al riu, que inclou la celebració de curses i activitats que donen a conèixer aquesta zona a veïns i visitants.

llegir més +
De la Serna re inaugura el pont Fernando Reig per a retornar la normalitat al trànsit d’Alcoi
17 - 04 - 2018

Alcoi ha recuperat ja una part de la seua fluïdesa en quant al trànsit amb la re inauguració del Pont Fernando Reig, una vegada finalitzats els treballs de reparació en vora 20 mesos i després d’una inversió d’11,6 milions d’euros. La infraestructura retornarà una part de l’adequada mobilitat a la ciutat dels ponts, tot i que l’Ajuntament reclama més inversions en infraestructures per a les comarques.

llegir més +
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X