Els agricultors reclamen indemnitzacions justes per arrancar arbres contra la xyllella al Comtat

Els agricultors del Comtat que han hagut de talar arbres per l’arribada de la xylella fastidiosa rebran un màxim de 6.192 euros per hectàrea o 28 per arbre per part de la Conselleria d’Agricultura. Es un preu que consideren insuficient, hagut compte que no tindran productivitat agrària fins d’ací a 12 anys als seus bancals al haver talat els exemplars.


L’agricultura, el treball al camp, és un dels més sacrificats que existeix per a aquella persona que viu d’ell. No obstant, els rèdits de la seua producció no són justos, en existir massa intermediaris entre el productor i els comercialitzadors dels productes agraris. La major part dels ingressos es queden en passos intermedis pels que transiten els productes del camp. Però a més, els agricultors de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han de fer front a altre problema arribat fa uns mesos des de les Illes Balears. És la bactèria xylella fastidiosa, coneguda com l’èbola de l’oliva.

Aquesta plaga afecta a cultius arbrats, com l’ametla o l’oliva, dos dels fruits més cultivats a les comarques de l’interior de la província d’Alacant. Una zona a la que han arribat les primeres infeccions per part de la bactèria després d’haver colonitzat diferents cultius a l’Alacantí i les Marines Alta i Baixa. Concretament ha sigut a Balones, en primer terme, i ara a Fageca i Famorca. L’única forma d’acabar amb la infecció és bé cremant o bé talant els arbres infectats i altres prop del seu perímetre, un fet que deixa als agricultors sense el seu mitjà de vida.

La Conselleria d’Agricultura va encarregar setmanes enrere un estudi a les universitats valencianes per a determinar les ajudes que rebrien els agricultors que s’han vist obligats a perdre els arbres als seus bancals. Seran fins a 6.192 euros per hectàrea arrancada o 28 euros per arbre d’entre 3 i 28 anys d’edat; en cas de no complir aquests paràmetres, els preus es redueixen a 4.059 euros per hectàrea o 19 per arbre. Per als agricultors, es tracta d’indemnitzacions que no cobreixen les pèrdues, ja que estimen que no podran tindre producció als terrenys on s’han talat arbres fins d’ací a 12 anys. Lapse de temps en el que no rebran cap benefici de les seus terres i pel que exigeixen un tracte just.

Els propis agricultors lamenten les baixes indemnitzacions a canvi d’evitar que la xylella arribe a les terres colindants, única forma d’aturar la proliferació del bacteri.

Comparteix-ho a:
Noticies
AITEX acollirà una unitat específica d’I+D que farà d’institut tecnològic de la cosmètica a Alcoi
22 - 01 - 2018

L’Institut Tecnològic del Tèxtix Aitex d’Alcoi acollirà el germen del que en el futur podria ser el seu homòleg però en el sector de la cosmètica. Ho farà amb una inversió pròpia d’uns 300.000 euros i a proposta de la Conselleria d’Economia Sostenible per a abastir a un sector que factura sols a Alcoi uns 75 milions d’euros. S’encarregarà de tasques d’I+D per a les empreses del tot el País Valencià.

llegir més +
Les comarques fixen la desestacionalització del turisme com a objectiu cara al futur
22 - 01 - 2018

La Fira Internacional de Turisme Fitur tanca hui les seus portes per als professionals, però es obri al públic en general fins diumenge. La presència de les localitats de les comarques ha donat per a molt durant les primeres jornades, on totes fan un balanç positiu de l’interès que han despertat en els professionals del turisme. L’objectiu ara és aconseguir la desestacionalització de les visites més enllà dels festejos.

llegir més +
Les comarques divulguen tot el seu potencial turístic en el dia de la Comunitat a Fitur
19 - 01 - 2018

Les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia presents en Fitur han viscut aquest dijous la seua principal jornada a la fira, on han divulgat les seues principals apostes turístiques per a l’any en curs. Alcoi, amb la Setmana Modernista i el cicloturisme, Castalla amb el patrimoni i Onil amb la gastronomia han tingut protagonisme hui al certamen madrileny.

llegir més +
El Ministeri de Medi Ambient premia a Ibi pel seu treball amb la millora de la sostenibilitat
19 - 01 - 2018

Ibi ha vist recompensada la seua tasca per a millorar al sostenibilitat mediambiental en la seua vessant educativa en forma de diploma com a finalista de XV Premi Ciutat Sostenible. Ho ha recollit el seu Alcalde, Rafa Serralta, de mans de la ministra Isabel Garcia Tejerina a Madrid. El Museu de la Biodiversitat o l’Estació Biològica de Torretes són els punts on s’articula l’interès iberut per la sostenibilitat.

llegir més +
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X