Onil inicia les seues Festes entre Fogueres i coets borratxos abans de rebre a Verge de la Salut

Les Festes també han arribat a altres poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, entre les que es troba Onil. Els festejos, que duraran fins el proper 1 de maig, han començat amb el sopar de germanor del tot el poble en torn a centenars de fogueres i el dispar dels coneguts com a ‘coets borratxos’, una tradició única de la població. L’arribada de la patrona al poble i l’Ofrena de flors han posat la nota emocionant d’unes festes que durant estes jornades es centren en el folklore fins que el dijous el protagonisme arribe per a les tropes de la creu i la mitja lluna, així com per a la pólvora.


No sols a Alcoi estan celebrant-se durant estos dies els principals festejos de la localitat, sinó també a altres poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, com Banyeres o Onil. La representació de la Reconquesta és l’eix sobre el que orbiten tots estos festejos, que en el cas d’Onil es duen a terme durant 9 dies, entre el 22 d’abril i l’1 de maig. De fet, mentre esta casa portava a les seues llars tots els detalls de l’Entrada d’Alcoi, a la vila joguetera es preparaven les Fogueres amb les que els colivencs recorden la crema de mobles i roba durant les epidèmies de pesta que van assolar la població en l’Edat Mitjana. Al calor del foc i entre les xispes dels coets borratxos, milers de colivencs comparteixen el menjar previ a l’arribada de la patrona, la Mare de Déu de la Salut, puntual cada 23 d’abril a les 11 al conegut com a Portal.
La devoció dels colivencs cap a la seua patrona els du durant la processó pels carrers del casc antic fins a acabar a l’església de Santiago Apòstol, on la Mare de Déu té els seu lloc fins a l’1 de maig. Allí se li ret homenatge amb la novena d’oficis religiosos amb salve, ja amb una església totalment decorada amb les flors que els colivencs porten a la seua patrona amb l’Ofrena. Vestits amb el trage típic de la localitat, milers de persones de totes les edats, festers i no festers, ofereixen les seues flors a la Mare de Déu de la Salut durant la seua estància dins del poble.
Fins que arribe el proper 28 d’abril, dia de l’Entrada, que podran seguir en directe a tot el País Valencià a través de la senyal de tvA, els actes festers es centren en el folklore. Són les danses que esta casa ofereix en directe cada vesprada les que centren les manifestacions festeres després del canvi de dates de les retretes als 2 caps de setmana previs als festejos.

Comparteix-ho a:
Noticies
La MAC i el CEEI constaten la dinamització del l’emprenedoria amb iniciatives de tutorització
16 - 03 - 2018

L’emprenedoria compta amb bona salut a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, on cada iniciativa d’aquest tipus acaba consolidant diversos projectes i empreses emprenedores. Així ho valoren dos dels principals ens de dinamització en aquest sentit, la MAC i el CEEI, que han llançat l’octava edició del programa Emprendeaventura.

llegir més +
La Policia Local d’Alcoi anuncia més protestes mentre el cens d’ADN caní s’aplaça any i mig
16 - 03 - 2018

Els sindicats de la Policia Local d’Alcoi han anunciat que continuaran amb les protestes, una vegada rebutjades les millores proposades per l’Ajuntament per part del cos i després de no haver obtingut resposta a la convocatòria de la Mesa de Negociació. Apart d’això, el cens d’ADN caní s’aplaça fins 2019 per a dur a terme campanyes informatives.

llegir més +
Jordi Martínez es postula com a candidat a succeir a Toni Francés al front del PSPV alcoià
15 - 03 - 2018

El portaveu del govern municipal d’Alcoi i Regidor d’Obres i Serveis de l’Ajuntament, Jordi Martínez, és a hores d’ara l’únic candidat a succeir a Toni Francés com a Secretari General dels socialistes alcoians després de la renúncia de l’Alcalde a presentar candidatura. Martínez es marca com a objectiu governar la ciutat, tot i encara es desconeix qui serà el candidat socialista a l’Alcaldia, decisió del partit que es prendrà una vegada passat el procés per a elegir Executiva.

llegir més +
Educació accepta la majoria d’obres als centres educatius públics alcoians dins del Pla Edificant
14 - 03 - 2018

Set dels nou centres públics alcoians veuran millorades les seues instal·lacions gràcies a les inversions del Pla Edificant de la Conselleria d’Educació. Els principals treballs es centren en els instituts, on l’Ajuntament no ha pogut invertir durant els darrers anys com sí ha fet als col·legis. La idea és accelerar els tràmits, que desenvoluparà l’Ajuntament, per a enllestir-los quant abans amb fons de la Generalitat.

llegir més +
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X