Onil inicia les seues Festes entre Fogueres i coets borratxos abans de rebre a Verge de la Salut

Les Festes també han arribat a altres poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, entre les que es troba Onil. Els festejos, que duraran fins el proper 1 de maig, han començat amb el sopar de germanor del tot el poble en torn a centenars de fogueres i el dispar dels coneguts com a ‘coets borratxos’, una tradició única de la població. L’arribada de la patrona al poble i l’Ofrena de flors han posat la nota emocionant d’unes festes que durant estes jornades es centren en el folklore fins que el dijous el protagonisme arribe per a les tropes de la creu i la mitja lluna, així com per a la pólvora.


No sols a Alcoi estan celebrant-se durant estos dies els principals festejos de la localitat, sinó també a altres poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, com Banyeres o Onil. La representació de la Reconquesta és l’eix sobre el que orbiten tots estos festejos, que en el cas d’Onil es duen a terme durant 9 dies, entre el 22 d’abril i l’1 de maig. De fet, mentre esta casa portava a les seues llars tots els detalls de l’Entrada d’Alcoi, a la vila joguetera es preparaven les Fogueres amb les que els colivencs recorden la crema de mobles i roba durant les epidèmies de pesta que van assolar la població en l’Edat Mitjana. Al calor del foc i entre les xispes dels coets borratxos, milers de colivencs comparteixen el menjar previ a l’arribada de la patrona, la Mare de Déu de la Salut, puntual cada 23 d’abril a les 11 al conegut com a Portal.
La devoció dels colivencs cap a la seua patrona els du durant la processó pels carrers del casc antic fins a acabar a l’església de Santiago Apòstol, on la Mare de Déu té els seu lloc fins a l’1 de maig. Allí se li ret homenatge amb la novena d’oficis religiosos amb salve, ja amb una església totalment decorada amb les flors que els colivencs porten a la seua patrona amb l’Ofrena. Vestits amb el trage típic de la localitat, milers de persones de totes les edats, festers i no festers, ofereixen les seues flors a la Mare de Déu de la Salut durant la seua estància dins del poble.
Fins que arribe el proper 28 d’abril, dia de l’Entrada, que podran seguir en directe a tot el País Valencià a través de la senyal de tvA, els actes festers es centren en el folklore. Són les danses que esta casa ofereix en directe cada vesprada les que centren les manifestacions festeres després del canvi de dates de les retretes als 2 caps de setmana previs als festejos.

Comparteix-ho a:
Noticies
Alcoi es bolca en defensa dels patges de la seua Cavalcada i recull 9.000 signatures en un sol dia
18 - 12 - 2017

L’expedient per a que el Nadal Alcoià siga declarat com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco ha rebut dures crítiques per racisme per part de col·lectius d’origen africà. Un fet que ha provocat una onada de campanyes en defensa dels patges i descartant el factor racisme a la capital de l’Alcoià. Entre elles, la recollida de més de 9.000 signatures en defensa del caràcter integrador d’aquest acte i una moció que el PSPV portarà al proper plenari i que serà aprovada per unanimitat.

llegir més +
El joguet enceta desembre amb menys vendes de les esperades però confia en el tiró final del Nadal
18 - 12 - 2017

El sector jogueter ha detectat al llarg de les primeres setmanes de desembre una caiguda en la xifra de vendes estimada en els sector propera al 6%. No obstant, des de l’AEFJ descarten que la situació siga preocupant, i situen el retard del fred i la incertesa per Catalunya entre les causes d’eixa davallada que, en el pitjor dels casos, s’equilibrarà amb les pujades de vendes registrades al llarg de l’any.

llegir més +
ASAJA convoca als agricultors de la muntanya a protestar contra el protocol anti xylella
14 - 12 - 2017

Tots els agricultors de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla estan convocats aquesta dissabte a la protesta que durà a terme el sindicat agrari Asaja a Guadalest. El seu objectiu no és altre que modificar els paràmetres establerts per les administracions per a lluitar contra una bactèria que posa en risc el mètode de vida de milers d’agricultors, i també de les poblacions on tenen els seus cultius: la xylella fastidiosa.

llegir més +
Novembre redueix la xifra de l’atur en 66 parats a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla
13 - 12 - 2017

11.620 persones continuen estant incloses en les llistes del Servef com a desocupats a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Són 66 menys que en octubre, dins d’unes dades que revelen una major reducció de l’atur en novembre dins del col·lectiu femení. No obstant, es tracta, segons els sindicats, de treball temporal i amb salaris precaris, principal reivindicació dels treballadors a la muntanya.

llegir més +
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X