La Policia Autonòmica recupera una campana de segle XVI robada a l’ermita de Barxell d’Alcoi

Al 2005, l’ermita de Barxell patia el robatori de la seua campana, de 30 quilos de pes i datada en el primer terç del segle XVI. Hui, més de 12 anys després, Alcoi la recupera després de la investigació duta a terme per la Policia Autonòmica, que ha acabat localitzant-la en França. L’Ajuntament vol ara restaurar-la i tornar-la al seu lloc original.


La riquesa patrimonial d’una determinada localitat és un dels signes de la història de la població, a banda de suposar un atractiu turístics capaç d’atraure visitants i, per tant, riquesa. A les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeixen centenars d’elements destacables dins de l’àmbit patrimonial, com a conseqüència de la dilatada història que atresoren els municipis que les composen. Però el patrimoni també és un dels factors capaç d’atraure suculentes vendes d’elements antics, pel és objecte d’atacs i robatoris.

Un d’ells es va produir a Alcoi l’any 2005, quan va ser sostreta la campana de l’ermita de Barxell, datada a principis del segle XVI. Es tracta d’un element històric al que la Policia Autonòmica li ha seguit la pista gràcies a la intervenció de l’expert en campanes valencià Josep Llop. Inicialment va ser localitzada a València, des d’on va ser venuda per 125 euros a altre comprador extremeny per a acabar sent comercialitzada a França. Les dades recabades pels agents del cos especialitzat en patrimoni han acabat recuperant-la i investigant als 3 compradors.

El col·leccionisme de campanes no està molt arrelat a Espanya, però a Europa sí n’existeixen diversos col·leccionistes com a possibles destinataris d’una campana datada al voltant del 1520 i que compta amb diversos elements cridaners, com les lletres amb que està gravada, la creu irregular al seu centre o els pardals que té dibuixats. Es troba badada, però la intenció de l’Ajuntament d’Alcoi és rehabilitar-la i tornar-la a la seua ubicació original en la partida alcoiana de Barxell.

Tant els experts en patrimoni com el cos policial valencià fan una crida a denunciar els atemptats contra el patrimoni, que només és valorat socialment si està inventariat.

Comparteix-ho a:
Noticies
Cocentaina commemora el miracle de la Mareta amb actes massius i una emocionant Súplica
20 - 04 - 2018

Milers de contestans han celebrat aquest dijous 19 d’abril el dia gran de les Festes en Honor a la Mare de Déu del Miracle a Cocentaina. La multitudinària ofrena, facilitada pel bon oratge, i una emocionant Súplica han sigut els principals esdeveniments per a una tradició que al 2020 complirà ni més ni menys que 500 anys d’història.

llegir més +
L’ASJ preveu 12.000 participants en l’Entrada mentre el patró alcoià ja ocupa el seu lloc a Santa Maria
19 - 04 - 2018

Les Entrades, l’acte central dels Moros i Cristians d’Alcoi, congregaran enguany a 12.000 persones desfilant pels carrers cèntrics de la ciutat, segons les estimacions. Un fet que podria derivar en una restricció en anys propers a la participació per a no allargar l’acte més del necessari. I tot mentre la imatge de Sant Jordi, El Xicotet, ja reposa en l’església de Santa Maria, preparada ja per a acollir els actes en honor al patró alcoià.

llegir més +
Alcoi fa de la pràctica esportiva el principal baluard per a revitalitzar el llit del Riu Riquer
18 - 04 - 2018

Alcoi busca recuperar una de les zones que l’Ajuntament ha detectat com a grans desconegudes de la ciutat: el llit del Riu Riquer. Començant per un suggeriment dels Pressupostos Participatius, s’han instal·lat dos circuits per a fomentar la pràctica esportiva de qualsevol persona com a primera pedra del projecte de revitalització per al riu, que inclou la celebració de curses i activitats que donen a conèixer aquesta zona a veïns i visitants.

llegir més +
De la Serna re inaugura el pont Fernando Reig per a retornar la normalitat al trànsit d’Alcoi
17 - 04 - 2018

Alcoi ha recuperat ja una part de la seua fluïdesa en quant al trànsit amb la re inauguració del Pont Fernando Reig, una vegada finalitzats els treballs de reparació en vora 20 mesos i després d’una inversió d’11,6 milions d’euros. La infraestructura retornarà una part de l’adequada mobilitat a la ciutat dels ponts, tot i que l’Ajuntament reclama més inversions en infraestructures per a les comarques.

llegir més +
Santa Rosa 57 A1 • 03802 Alcoi (Alacant) • 96 633 14 43 • info@tv-a.es     © tvA 2012

Avís Legal

Cerrar X

Protecció de Dades

Cerrar X